Este tentant să te gândești la inteligența artificială ca la un robot precum Amazon Alexa, care îți poate spune o prognoză meteo. Vorbești, ascultă, apoi răspunde. Cu AI, totul pare inofensiv pentru că avem impresia că știm cum funcționează. Într-un Audi A8, de exemplu, mașina vă poate simți că nu vă frânați la timp și va frâna ea automat. Un senzor scanează șoseaua, observă că nu reacționezi și ”gândește” în locul tău.
Totul pare inofensiv, și cu siguranță este. De fapt, AI de azi este perfect sigură și utilă și chiar vă poate salva viața dacă dețineți un Audi A8 sau o mașină similară de lux. Unele case sunt echipate cu senzori: Un aparat de fotografiat îndreaptat spre curte poate detecta un intrus, apoi fluieră către acesta pentru a-l face să se uite în direcția camerei, apoi îi face o poză. E genial, nu?
Problema, desigur, este că chiar și aceste AI „simple” necesită mii de linii de cod, conexiuni rapide la senzori și baze de date.
Întrebarea mi-o tot pun despre viitorul AI de mai mulți ani este: Ce se întâmplă când nu suntem nici măcar conștienți de ceea ce face AI? Și mai important, ceea ce se întâmplă atunci când AI pare util și inofensiv și este de fapt invers?
Exemplul meu preferat, și nu sunt sigur că a venit cu experimentul de gândire, are de a face cu eliberarea de medicamente. Ce se întâmplă dacă AI introduce încet o boală pe o perioadă lungă de timp? Nu am avea cum să ne dăm seama. Sau dacă un bot AI sugerează o dietă care ne face pe toți obezi? Ați putea susține că se întâmplă deja când vorbim dacă folosiți aplicația McDonalds.
Aceste exemple de AI nu sunt prea departe de realitate. În această săptămână, o companie susținută de Elon Musk va anunța o nouă interfață creier-calculator. Neuralink organizează o conferință de presă virtuală în această marți. Nimeni nu știe cu siguranță ce vor anunța, dar experții spun că este o modalitate de a spori gândirea umană. Sau cel puțin o interfață creier-computer. Dacă asta nu te sperie, nu sunt sigur ce te va mai speria pe lumea asta!
Știu că l-a speriat pe Elon Musk, care a susținut public o mai mare supraveghere a AI. Are dreptate dar în același timp el susține dezvoltarea AI. E ca și cum cineva creează un medicament revoluționar care ne dezvoltă în mod remarcabil capacitățile fizice, dar în același timp face și un antidot pentru el.
Ce spuneți de interfețele creier-computer?!Ideea este ca noi să ne conectăm la viteze mai mari și cu mai multă precizie. Vei conecta acel Audi cu o casă într-o bună zi. Ce ar putea merge prost? Nu-i de mirare că Musk vrea să vadă mai multe controale. Dacă interfața merge doar într-un fel – emitem comenzi pentru mașină și pentru casă – suntem cu toții în regulă. Dar dacă mașina și casa ne-ar putea trimite nouă comenzi?!