Somnul – Cu toții știm cât de important este, dar, din păcate, pentru unii, poate fi un lucru greu de atins. S-ar putea să îți fie greu să adormi, sau puteți descoperi că adormi imediat, dar dar somnul nu durează prea mult timp. Uneori, aceasta problemă din urmă poate fi însoțită de câteva motive destul de banale – cum ar fi un zgomot puternic sau faptul că nu ai mers la toaletă în ultimul minut – dar poate fi, de asemenea, un simptom al unei potențiale tulburări de somn. Deci, ce înseamnă daca adormi repede, apoi te trezești după două ore?
Alison Gardiner, psiholog comportamental și fondator al Sleepstation, un program online de îmbunătățire a somnului, spune că dacă încerci să înțelegi ce se întâmplă cu somnul, trebuie să înțelegi mai întâi „structura somnului”. „Noi dormim în cicluri”, explică Gardiner. „În timpul acestor cicluri, trecem prin diferite faze ale somnului: ciclurile tind să meargă astfel: trezirea> somn ușor> somn adânc> somn ușor> trezire. Fiecare ciclu se încheie cu o scurtă perioadă de veghe și este complet normal. Într-adevăr, nimeni nu „doarme toată noaptea”, este un mit. Cei care dorm bine nu au tendința de a observa aceste scurte treziri și de multe ori spun că au „dormit”.
Și Sleep.org este de acord. „Trezirea o dată sau de două ori în timpul nopții este normală”, afirmă site-ul. Cu toate acestea, subliniază, de asemenea, că poate fi un motiv de îngrijorare atunci când vă luptați să adormiți după o trezire bruscă. Unul dintre motivele principale este o conditie numita insomnie de intreținere a somnului.
Insomnia de întreținere a somnului este clasificată de Harvard Health Publishing drept persoană care are dificultăți de a rămâne adormită și, în special, se trezește prea devreme și se luptă să se întoarcă la somn. Condiția este, de asemenea, descoperită ca fiind „mai frecventă la femei decât la bărbați” , mai ales femeile între două vârste, deoarece este adeseori un moment de stres psihologic. Insomnia de întreținere a somnului poate fi cauzata și de alți factori, cum arăta Harvard Health, cum ar fi durerea, depresia sau tulburarea somnului ca apnee în somn.”
Apneea de somn, cunoscută și sub numele de apnee obstructivă, este o condiție relativ comună în care pereții gâtului se relaxează și se îngustează în timpul somnului, întrerupând respirația normală „, după cum descrie NHS, ceea ce” poate duce la somn întrerupt regulat „. Această afecțiune poate fi cauzată de mai mulți factori, printre care: căile respiratorii înguste, congestia nazală, fumatul, alcoolul și excesul de greutate în conformitate cu NHS. În timp ce apnea poate fi adesea unul dintre principalele motive pentru trezirea destul de devreme din somn, condiții precum insomnia pot fi, de asemenea, motivul pentru întreruperea somnului.
Dar cum afectează ”adormitul rapid” acest lucru? Dacă ațipești ușor, nu este „anormal din punct de vedere tehnic”, așa cum a spus Andrew Varga, MD pentru site-ul wellness SELF. „Persoanele care nu au probleme de somn ar trebui să adoarmă în 20 de minute”. Dacă nu dormi suficient, dar poți să adormi repede, ar putea fi și un semn că ești lipsit de somn. „Dacă nu avem suficiente ore de somn pentru a satisface nevoile organismului, vom adormi mai repede”, a explicat Brandon Peters, MD, SELF.
Potrivit lui Verywell Health, acest lucru se datorează „acumulării unei substanțe chimice din creier numită adenozină”, care crește senzația de somnolență în timpul stării de veghe, datorită „procesului de utilizare a energiei și metabolismului”. Dacă rămâneți treaz pentru o perioadă lungă de timp sau dacă stați până târziu „, veți adormi mai repede, deoarece nivelurile de adenozină s-au mărit”, ceea ce poate provoca „un fenomen numit somn acustic homeostatic, care este uneori denumit somn-sarcină sau datorie-de-somn”.
Din fericire, există multe modalități de combatere a acestor probleme. Sleep.org sugerează o restricție privind cofeina după ora 2:00 și de alcool cu 2 ore înainte de a merge la culcare. Acest lucru se întâmplă deoarece „cofeina rămâne în sistemul dvs. timp de până la șase ore, iar alcoolul influențează negativ somnul REM, ducând la un somn agitat”. Oprirea oricăror ecrane (tabletă, computer, laptop, telefon, TV) cu o oră înainte de culcare este foarte indicată. Dedică acest timp relaxării si obișnuirii corpului cu o „rutina care semnalează corpului și minții că este timpul să dormi”.
Dacă ați făcut toate acestea, dar totuși vă treziți noaptea, doar stând culcat în pat frustrat nu vă va ajuta. După cum sugerează Sleep.org, dați-vă jos din pat și „undeva liniștit, păstrați lumina slabă și faceți ceva relaxant (cum ar fi exerciții de respirație sau lectură) până când vă simțiți somnoroși”.